• Befektetések
  Befektetések

  Megtaláljuk az Ön számára legjobb megoldásokat, melyekkel eligazodhat a befektetési lehetőségek rengetegében. 

  Bővebben...
 • Pályázatok
  Pályázatok

  Egy vállalkozás életében kiváló lehetőséget jelent vissza nem térítendő támogatások elnyerése. Az Ön cége sem maradhat le egyetlen, számára releváns támogatásról sem! 

  Bővebben...
 • Pénzakadémia Alapítvány
  Pénzakadémia Alapítvány

  A Pénz-Navigátor számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért kiemelt támogatói vagyunk a Pénzakadémia Alapítványnak, amely a pénzügyi kultúra fejlesztéséért dolgozik.

  Bővebben...
 • Cafeteria
  Cafeteria

  Ha kérdése van a cafeteriáról, itt megtalálja a választ. 

  Bővebben...
 • Portfólió átvizsgálás
  Portfólió átvizsgálás

  Teljeskörűen és objektíven átvizsgáljuk meglévő pénzügyi megoldásait, szerződéseit, s egy analízis során javaslatokat fogalmazunk meg élethelyzetével és céljaival kapcsolatban.

  Bővebben...
 • Nyugdíjtervezés
  Nyugdíjtervezés

  Időszerű és felkészült tervezéssel elérhetjük azt, hogy időskorunkban elfogadható színvonalon éljünk, s felkészüljünk a megnövekedett kockázatok kezelésére. 

  Bővebben...
 • Főoldal
 • Tőkeképzés
 • Stratégiai területek

Stratégiai területek

Mely ágazatok dominálnak a jövőben?

strategiai teruletekA kínaiak több ezer éves írása a „válság” („weiji”) szó leírására két írásjelet használnak: az egyik a „wei”, a másik a „ji”. Ha önmagában nézzük meg ezen írásjelek jelentését, megdöbbentő dolgot láthatunk: „wei” = veszély, „ji” = esély, lehetőség. Vagyis a válság, a veszély önmagában lehetőség, esély is! A világban jelenleg zajló globális átalakulás és átrendeződés révén stratégiai régiók és iparágak emelkednek ki, melyek „befektetési sztoriként” is kimagaslóak. Akinek közép vagy hosszú távú életcéljai vannak, vagyis nem egyik napról a másikra, rövid távon spekulál, henem stratégiában gondolkodik, az ezekre a folyamatokra építve – élve a kínált lehetőségekkel – átlag feletti eredményeket érhet el. Mire érdemes odafigyelni?

 • Klímaváltozás, ökológia
 • Nyersanyagok
 • Infrastruktúra
 • Technológia
 • Fejlődő térségek – BRIC, Next 11

Klímaváltozás, ökológia

Napjainkban egyre inkább elmondható, hogy a klímaváltozás és a globális felmelegedés nagymértékben gazdasági témává is vált. Az éghajlatváltozás átfogó szemléletváltozást követel meg a gazdaságtól a fenntartható és megújuló erőforrások felé. Az egyik legnagyobb kihívás az erősödő üvegházhatásért felelős szén–dioxid kibocsátás szükségszerű visszafogása, amely milliárdos piacot nyit meg azon cégek számára, melyek a klímaváltozást lassítani, vagy megállítani szándékozó technológiákat és termékeket kínálnak.

Gerhard Tometschek a Schelhammer Schattera Bank üzletvezetői tagjának véleménye szerint: „azon nagy piaci múltú vállalatok lesznek a legsikeresebbek a világpiacon, amelyek hatékonyan kezelik az új technológiákat. Azok a befektetők, akik a fenntartható fejlődést szem előtt tartó vállalatokba invesztálnak, hosszútávon mindenképpen profitálni fognak. Meggyőződésünk, hogy az e problémák megoldását célzó invesztíciók az elkövetkezendő évek befektetési trendjévé válnak majd. A befektetők már most céltudatosan keresik az olyan vállalatokat, amelyek e kihívásokat esélyként fogják fel.”

A klímaváltozási– és ökológiai alapok között elsősorban szélenergia, a napenergiát hasznosító technológia, a bioüzemanyag és az – egyre jelentősebbé váló – energiahatékonysági szektorokat kell megemlíteni. Nagyon divatba jöttek az olyan alapok, amelyek klímaváltozás ellen tevékenykedő vállalatok részvényeibe fektetnek. Míg 2007 elején a klímaváltozási alapok pénzügyi volumene 250 millió eurót tett ki, ez 2009-re elérte az 1,5 milliárd eurót. Az alapok többsége a klímaváltozás elleni harcban tevékenységükkel aktív szerepet játszó vállalatok portfóliójába történő befektetésekre nyújt lehetőséget.

Nyersanyagok

Köztudott, hogy a nyersanyagok iránt dinamikusan nő a világgazdaság igénye, s mivel korlátozott mértékben állnak csak rendelkezésre, folyamatos drágulásuk tapasztalható. Ez nemcsak az olajra, hanem az un. hard commodities elemekre is vonatkozik: energia, arany és nemesfémek, különböző alapanyagok. Az olajár szinte fokozatos emelkedése mögött a folyamatosan bővülő kereslet áll. A világ fejlődő részein óriási módon nő rá az igény a motorizáció és az autóhasználat elterjedése miatt. Érdemes figyelni, miként versenyeznek a nagy kínai és indiai olajcégek az afrikai olajmezőkért...

A gazdaságban a válságos időszakok, illetve az azokat általában követő lazább, gazdaságélénkítő monetáris politika kedvez az aranyár emelkedésének. A legkedveltebb nemesfém korábban mindig egy értékmegörző funkciót töltött be, s korlátozott volta miatt az ára is emelkedik. A feltörekvő piacok többségénél megfigyelhető az a folyamat, hogy a nagy költségvetési hiánnyal rendelkező államok állampapírjait fokozatosan aranytartalékra cserélik.

Az árnövekedés a többi nemesfém területén is megfigyelhető. A megnövekedett igények miatt Mexikó a világ legnagyobb ezüsttermelőjévé vált, a réz– és palladiumtermelés miatt pedig Oroszország még dinamikusabban fejlődik! Ezen fémek árára a növekvő elektronikai felhasználás is hat.

A nyersanyagok és energiahordozók ára – azok korlátozott volta miatt – fokozatosan növekedhet, így stratégiai befektetésként ajánlhatóak, ráadásul általában a részvénypiacok mozgásától függetlenek, így megfelelő diverzifikációt valósíthatunk meg alkalmazásukkal.

Infrastruktúra

Az OECD becslése szerint 2030-ig világszerte 1000 milliárd folyik majd a meglévő infrastruktúra fenntartásába, illetve új létrehozásába. Egyes tanulmányok szerint viszont a következő 25 évben akár 40 billió dollár is szükség lesz modernizáláshoz, illetve bővítéshez. A rendkívüli befektetési igény pedig az érintett ágazatokban komoly fellendülést eredményezhet. A feltörekvő piaci országoknak jelentős behoznivalójuk van e téren. A legnagyobb növekedés az ázsiai országokban várható, a becslések szerint 160 milliárd dollár körüli befektetési igénnyel. Egyes előrejelzések alapján csak Kínában évente mintegy 10 millió fő költözik az ország belső területeiről a tengerparti nagyvárosokba, ami már önmagában óriási infrastrukturális beruházásokat igányel (úthálózat, csatornahálózat, lakások, lakóparkok stb.). A privatizáció és az infrastruktúrális ráfordítások terén Ausztrália az éllovas, ahol a tőzsdén jegyzett vállalatok közül csaknem minden ágazat képviselteti magát: kikötők, repülőterek, energiaszolgáltatók.

Nem szabad tehát arról megfeledkezni, hogy e milliárdos üzletág iránti globális kereslet egyre inkább bővül, s nyitva áll a kapu, hogy a racionális befektető az infrastruktúra szektor dinamikus fejlődéséből és hosszútávú növekedési potenciáljából részesedjen.

Technológia

Hatalmas technológiai forradalomban élünk, a manapság használt technológiai eszközök mindennapi használatára 10-20 évvel ezelőtt még gondolni sem mertünk! Ugyanakkor a 20 év múlva a mindennapokban használandó „kütyük” 80%-át ma még fel sem találták! A technológiai szektor kimagasló fejlődésen megy keresztül, amely megalapozta századunk információs társadalmát.

Csak néhány példa a technológiai szektor lehetőségeiről:

A világ legnagyobb PC-gyártója átfogó strukturális reformot hajtott végre, és erőteljesen növekszik. A Microsoft felismerte kihívói komolyságát, s új irányokba tesz hatalmas lépéseket a fejlődés útján (cloud computing /számítási felhő/).

Az Apple folyamatosan jelenti be forradalmi újításait, melyeket rendkívül rövid időn belül széles tömegek kezdenek el alkalmazni a mindennapokban (IPod, IPhone, IPad).

A Nokia, mely faipari vállalatból a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójává vált, szintén jó eredményekkel és újdonságokkal hívja fel magára a figyelmet.

A japán Sony elektronikai cég is megbízható fejlődést és strukturális reformot tudhat maga mögött.

Az IBM is hiánytalanul teljesítette az elemzők elvárásait, s a szoftveriparban még egy sor stratégiailag fontos beruházást is tett.

A Google, a világ legtöbbet használt internetes keresője pár év alatt kis „garázscégből” a világ egyik legnagyobb technológiai óriásává nőtte ki magát.

S ki ne hallott volna a legújabb szereplőkről és ígéretekről (YouTube, Facebook, Twitter stb.).

A stratégiai befektetők – felismerve ezeket a folyamatokat – átleg feletti eredményeket érhetnek el ezeken a területeken.

Fejlődő térségek – BRIC, Next 11

A globalizáció révén a világ kiegyenlítődik, s bizonyos térségek gazdasági súlya folyamatosan emelkedik. A feltörekvő országokban (emerging markets) ez a folyamat rendkívül dinamikus, melynek során új gazdasági nagyhatalmak születnek. Külön figyelemre méltóak az un. BRIC országok: Brazília, Oroszország, India, Kína, illetve az őket követő un. Next 11 országok: Banglades, Indonézia, Pakisztán, Dél–Korea, Vietnam, Egyiptom, Nigéria, Fülöp–szigetek, Mexikó, Törökország, Irán.

Nézzük meg a tényeket:

Kína: A világ lakosságának egy ötöde, azaz körülbelül 1,3 milliárd fő itt él, az ország GDP-je az elmúlt 20 év során megnégyszereződött, s évente 6-12 %-os mértékkel emelkedik.

India: A világ lakosságának egy hatoda, azaz körülbelül 1,1 milliárd fő itt él, s az országban egy év alatt több mérnök végez, mint az egész Európai Unióban. Indiában másfél film készül naponta, s a lakosság átlagéletkora nem éri el a 30 évet!

Oroszország: Az energiahordozók és nyersanyagok területén domináns gazdasági nagyhatalom (kőolaj, földgáz), s az ország kimagasló gazdasági növekedésének a hátterében a dinamikusan növekvő nagyságú orosz középosztály áll.

Brazília: Az ország bányászati nagyhatalom, s az alternatív energihordozók területén is meghatározó szerepet tölt be. Az előrejelzések szerint a dinamikus gazdasági növekedésre pozitív hatással lesz a 2014-es riói labdarúgó világbajnokság, illetve a 2016-os brazil olimpia.

Next 11: A gazdasági szempontok alapján kiválasztott 11 ország gazdasági növekedése – az előrejelzések alapján – 2007-2013 között mintegy 5,8%-os, amely többszöröse a fejlett országokénak.

Ha ez a kérdés egy picit is elgondolkodtatta, vegye fel a kapcsolatot velünk, kérjen egy objektív, független szakvéleményt és egy díjmentes konzultációt!

Jelentkezzen itt!